Drop vækstbøden

Her er mit debatindlæg bragt i dagens udgave af dagbladet Børsen. Jeg ønsker alle en god påske.

Af Jannick Nytoft, adm. direktør, DVCA, den danske venture- og kapitalfondsforening

Med regeringens forslag om at begrænse fremførslen af underskud, indføres ikke kun endnu en ny skat på vækst – regeringen sender en reel vækstbøde til de danske virksomheder. En ekstra ny skat er født.

Babyen er godt nok svøbt i et budskab om, at regeringen vil have ram på de multinationale selskaber, som de mener, unddrager sig at betale deres del af skatteregningen. Men i virkeligheden rammer denne ekstra skat også alle de små vækstvirksomheder, der kæmper for at skabe vækst og velstand i Danmark.

Regeringens forslag er et opgør med den hidtidige regel om, at skattemæssige underskud fra tidligere år kan fradrages 100 pct., når en virksomhed begynder at give overskud.

Får regeringen sin vilje, skal virksomheder fremover kun kunne fradrage 60 pct. af de skattemæssige underskud over 1 mio. kr. Det vil i virkeligheden betyde, at der skal betales fuld selskabsskat af de resterende 40 pct. – hvilket tragisk nok ender med en ekstra skatteregning på 10 pct.

En vækstbøde, som nok kan ramme de såkaldte multinationale selskaber, men som i ligeså høj grad vil ramme de små nystartede vækstvirksomheder. Regeringen straffer de virksomheder, der er kommet godt i gang og blevet vækstvirksomheder – de virksomheder, der skaber fremtidens job.

Samtidig vil de nye regler svække investeringslysten. I en tid, hvor både den danske og internationale økonomi er i dårlig form, er regeringen med til at lægge yderligere låg på investeringsgryden.

Selvom det bobler med muligheder, kan store investeringer nemlig betyde, at en virksomhed har underskud i flere år. Og uden virksomheders ret til at bruge de skattemæssige underskud, vil de nye regler blot beskatte dem. Dermed skal firmaerne både finansiere de aktiver, der investeres i, og finansiere skatten – også selvom de ikke har et samlet overskud endnu.

Det er helt uforståeligt, at regeringen vil hive kapital ud dér, hvor det er så vigtigt, at den risikovillige kapital bliver – i kampen for at skabe fremtidens arbejdspladser og vinde væksten.

Skræmmer investorerne

Med en gennemførsel af denne vækstbøde, vil regeringen uden tvivl være med til at sænke værdien af danske virksomheder. Samtidig vil den ekstra skat endnu en gang betyde, at de udenlandske investorer ikke får Danmark i kikkerten, når nye investeringer skal laves.

Den danske skattemæssige ustabilitet er ødelæggende. For uanset om man er vækstvirksomhed, investorer eller medlem af regeringen, er man enige om én ting: Vi har brug for mere vækst i Danmark. Derfor er en vækstbøde sendt til de små vækstvirksomheder en uigennemtænkt handling

Regeringen har længe sagt, at det de ønsker er at kickstarte dansk økonomien. Med dette forslag spænder de ben for den.

Sats på de danske vækstvirksomheder – drop vækstbøden.

Advertisements
Dette indlæg blev udgivet i InvesteringsDanmark, Kapitalfonde, Politik, Vækstbøden. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s