Pensionsmilliarder kan skabe vækst

Debatindlæg af Jannick Nytoft, adm. direktør i DVCA – den danske venture- og kapitalfondsforening bragt i dagens Berlingske Business:

Danmark har brug for mere risikovillig kapital, der kan sætte skub i vækst og udvikling af iværksættervirksomheder. Derfor skal det gøres langt mere attraktivt at investere rateog kapitalpensioner i vækstiværksættere, mener DVCA – den danske brancheforening for venture-og kapitalfonde samt business angels.

Med kæmpe vækstudfordringer kan man spørge sig selv, hvorfor vi i Danmark begrænser, hvor mange pensionskroner den enkelte investor må investere? Hvis vi skal skabe vækst, skal vi også gøre det attraktivt at investere i stedet for at sætte bump på vejen for investorer, der vil satse på vækstiværksættere.

I Danmark har vi en pensionsformue på over 3.100 mia. kr.! Der er brug for, at private får mulighed for at trække kapital ud af denne enorme formue og investere dem i fremtiden! Det vil være et stort skud egenkapital ind i økonomien.

I 2005 blev skattelovgivningen – blandt andet på DVCAs foranledning – ændret, så det blev muligt at investere rate-og kapitalpensioner i unoterede virksomheder. Dermed blev der åbnet for, at f. eks. erfarne erhvervsfolk med en solid pensionskapital kunne agere som investorer og business angels.

Fra politisk side blev der lagt op til, at op mod ti mia. kr. af rate-og kapitalpensionskronerne nu potentielt kunne investeres, hvilket skulle skabe et større marked for »klog risikovillig kapital«. Sådan er det dog desværre slet ikke gået.

De mange rate-og kapitalpensionsmidler, som hviler trygt hos flere erhvervsfolk, er ikke kommet ud at arbejde hos vækstiværksætterne i Danmark. Den seneste opgørelse fra Finansrådet fra 2009 viser, at kun ca. 900 mio. kr. er blevet investeret i unoterede virksomheder. Det svarer ikke engang til en tiendedel af den politiske målsætning om at få ti mia. kr. kastet ud i risikovillige investeringer.

Tallene beviser, at det er tid til at skride til handling. Der er brug for ændringer, så pensions midler investeres i ny vækst.

Der er uden tvivl en vis risiko forbundet med at investere i en vækstvirksomhed, hvorfor en grundlæggende fornuftig pension skal være på plads, før der investeres i unoterede aktier. Men DVCA mener, at der er brug for nye tiltag.

Vi skal tiltrække flere investorer til vækstvirksomhederne.Staten skal ikke begrænse muligheden for vækstinvesteringer. Det skal gøres muligt at bruge 100 pct. af de samlede pensionsmidler over fire mio. kr. i ordningen. DVCA ser ingen grund til, at staten sætter begrænsninger på ordningens udbredelse, når først en fornuftig pension er sikret.

Dernæst skal loftet over fradrag brydes, såfremt midlerne indbetales på en nyoprettet pensionsordning, der kun anvendes til investering i vækstiværksættere. Endelig skal investeringsordningen gøres attraktiv. Bruger investorerne ordningen til at investere i forskningstunge virksomheder – de virksomheder, som regeringen netop nu satser på gennem f. eks. skattekreditter – burde investeringerne fritages fra PAL-skat.

Med disse tiltag vil vi få danske pensionsmilliarder ud at arbejde. Danmark har brug for flere investorer. Det er dem, der tør satse på viden, virksomheder og vækst.

Se mere her

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i InvesteringsDanmark, Politik, Rammevilkår, Vækst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s