Regeringen svækker vækstkapital

Jeg har i denne uge haft dette debatindlæg i Børsen med Christian T. Ingemann, direktør i Dansk Erhverv som medskribent:

Det er en bunden opgave for regeringen at skabe vækst i Danmark. For uden vækst, kan ambitionerne om øget velfærd for danskerne ikke realiseres. Vækstkapital er livsvigtig for at skabe ny vækst, nye arbejdspladser og flere personskatteindtægter. Og dermed øget velfærd.

Desværre har regeringen ikke gjort det lettere for sig. Vi har set en begrænsning af virksomhedernes mulighed for at udnytte deres underskud i starten af 2012, og for nylig har regeringen bestemt sig for, at investorerne med vækstkapital til de danske venture- og kapitalfonde får en stor ekstraskat.

L10 lukker intet hul
Regeringens nye tiltag hedder L10, og er blevet præsenteret af skatteminister Holger K. Nielsen som en lukning af et skattehul. Vi vil altid bifalde lukning af skattehuller, men vi betvivler, at L10 rent faktisk kun lukker et sådant hul.
Det vi til gengæld er sikre på er, at L10 vil betyde, at især de udenlandske investorer, der står klar med vigtig vækstkapital, nu skal betale en stor ekstraregning. Og det får store konsekvenser. Hvis investeringer ikke kan rejse frit ud af Danmark, så kommer de overhovedet ikke. Vi har fået foretaget undersøgelser af konsekvenserne. Samlet set forventer vi, at knap 5 pct. af de udenlandske investeringer ind i Danmark vil forsvinde med L10 svarende til en mia. kr. årligt. Dertil kommer, at også danske kapitalstærke familier i stor stil vil stoppe med at investere deres vækstkapital i fondene, hvormed de danske virksomheder står tilbage som taberne.

Jagten på sidste skattekrone
Regeringens forslag til andelsbeskatning blev skudt ned efter få timer, fordi regeringen fandt ud af, at det vil betyde massiv udfl ytning af arbejdspladser til vores nabolande. Parallellen til L10’s skadevirkninger er slående. For med L10 går Danmark igen enegang i forhold til vores nærområde. Det bekræfter en ny analyse fra revisionsselskabet Ernst & Young. L10-beskatningen er reelt ikke-eksisterende i Norge, Sverige, og Storbritannien. Mon ikke det er i disse landes vækst, der bliver investeret i de kommende år?

Der er blevet foreslået en løsning til Skatteministeriet, som bygger på en velkendt skattepraksis. Det vidner en byge af spørgsmål og materiale fra os i regeringens gemmer om. Men Skatteministeriet vil ikke ændre opfattelse. L10 lukker et skattehul og dermed punktum. Det er en bekymrende holdning.
For hvis man i jagten på den sidste ekstra skattekrone skyder Danmarks vækstmuligheder tilbage, så ender det jo med, at der til sidst slet ikke er noget at beskatte – andet end skatteministeren og hans embedsmænd.

Se mere på dvca.dk

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Kapitalfonde, Politik, Rammevilkår, Skat. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s