Børsen: Forfærdelig førsteplads

Jeg har et debatindlæg i dagens Børsen:

Endnu en gang indtager Danmark en førsteplads i Nordens højeste kapitalskat. Som påpeget af cheføkonom Mads Lundby Hansen, Cepos, i Børsen, har Danmark en samlet selskabs- og aktieindkomstskattesats på 56,5 pct., hvilket er markant højere end alle vores nordiske naboer.

På den anden side af Øresundsbroen er den samlede svenske kapitalbeskatning 11,1 pct.point lavere, i Norge 8,3 pct. lavere, og i Finland er skatten næsten 20 pct.point fra den danske. Men det er desværre ikke kun i Norden, at den danske kapitalskat er horribelt høj. Sammenligner vi os globalt, viser det sig, at Danmark er tæt på en verdensrekord.
Selvom Christiansborgs folkevalgte i foråret forhandlede en vækstpakke i hus, der langt om længe gør op med den høje selskabsskat, der nu vil blive sænket gradvist de kommende år fra 25 pct. til 22 pct., gør det ikke op med vores destruktive førsteplads i kapitalbeskatning. En tårnhøj kapitalbeskatning bremser tiltrækningen af risikovillig kapital. Kapital, der skal investeres i vores danske virksomheder, skabe nye arbejdspladser, vækst – og dermed velstand til landet.

Samtidig kan vi konstatere, at Danmark fortsat har en iværksætterskat på udbytter, ligesom regeringen sidste år indførte loven L10 – investorskatten, der yderligere begrænser udenlandske investorer, da de nu har udsigt til en klar dobbeltbeskatning. Igen en hård skattebøde, som ingen af vores nordiske naboer byder deres investorer.
Så selvom at brede dele af dansk erhvervsliv og organisationerne netop har sendt rosende ord til regeringen og dens forligspartier for en ny finanslov, der fremrykker flere gode væksttiltag, kan det klart konstateres, at det slet ikke er nok: Vi er nødt til at se på den danske skattepolitik.

Hvis vi skal have fingrene i den internationale risikovillige kapital, må vi være konkurrencedygtige. Ellers siver investeringskronerne blot til Sverige, Norge eller Finland. Vores nordiske naboer, der for øvrigt også allerede ser ud til at ville sænke selskabsskatterne yderligere.

Læs indlægget i Børsen

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Politik, Rammevilkår, Skat. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s